Viisi suurta kaupunkia julkaisi vapaaehtoiset kestävyysraporttinsa
Viisi suurta kaupunkia – eli Helsinki, Espoo, Tampere, Vantaa ja Turku – julkaisivat vapaaehtoiset kestävyysarvionsa tänään 7. toukokuuta. Vapaaehtoinen kestävyysarvio viittaa siihen, että arvioita ei ohjaa lakisääteinen pakko, vaan tarve kehittää kaupunkien toimintaa.
Kaupunkien arvioissa korostuu, että kestävää kehitystä tulee lähestyä laajasti: Likimain kaikki kaupunkien toiminta liittyy kestävään kehitytykseen. Myös monialainen johtaminen on tarpeen. Lisäksi asukkaita ja sidosryhmiä tarvitaan mukaan sekä tuomaan erilaisia näkökulmia että rakentamaan yhdessä ratkaisuja kestävään kehitykseen liittyviin haasteisiin.
Ympäristöön liittyvinä huolina kaupunkien raporteissa nousevat esille ongelmat ilmastonmuutoksen hillinnässä, resurssien ylikulutus, alhainen kierrätysaste sekä kaupunkikasvun tasapainottaminen luonnon monimuotoisuuden kanssa.
Myös segregaatio, sosiaalinen eriarvoisuus ja työttömyyden kasvu nousevat huolina esille kaupunkien raporteista. Myös koetun turvallisuuden heikkeneminen ja sukupuoleen perustuva väkivalta herättävät huolta.
Kaupunkien onnistumisia ovat muun muassa päästöjen merkittävä vähentäminen ja uusien, kestävyyteen liittyvien innovaatioiden synty. Uusiutuvan energian käyttö on kasvanut.
Kaupungit myös toteavat raporteissaan, että uudet osallisuusmuodot ovat lisänneet osallistumista kaupungin toimintaan. Myös kulttuuripalveluiden käyttö on lisääntynyt. Edelliset ovat vahvistaneet sosiaalista yhteenkuuluvuutta.
Tavoitteena konkreettisemmat kestävän kehityksen tavoitteet
– Kaupungeilla niin Suomessa kuin maailmalla on keskeinen rooli kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamisessa. Nyt suomalaiset kaupungit tarjoavat monitasoisen näkökulman ja kertovat kestävyyden edistämisestä niin paikallisella, kansallisella kuin globaalilla tasolla, toteaa Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen.
Kaupungit saavat Karhuselta kiitosta työstään kestävän kehityksen edistämiseksi.
– Kestävä kehityksen toimenpiteet tehdään etenkin kaupungeissa ja kunnissa, arjen tasolla. Kunnat ovat jatkaneet työtä vapaaehtoisesti, vaikka valtio ei ole niin aktiivinen kuin aiemmin.
Julkaistut kestävyysarviot voivat olla hyödyksi myös muille kaupungeille ja kunnille.
– Tämä aineisto on olennaista myös kuntien alkavan valtuustokauden kannalta. Kestävä kehitys on tärkeää kytkeä kaupunkien ja kuntien strategiaprosesseihin, korostaa Kuntaliiton erityisasiantuntija Eveliina Kiema-Majanen.
Linkitykset kaupunkien kestävyysraportteihin löytyvät Kuntaliiton verkkosivuilta.
Lisätietoja
Eveliina Kiema-Majanen
Erityisasiantuntija, Kuntaliitto
p. 050 597 0104, etunimi.sukunimi@kuntaliitto.fi
Uutta Kuntaliitolta
Viikko Brysselissä avasi silmäni EU:n vaikutusmahdollisuuksille
Lukiokoulutuksen rahoitusjärjestelmä muuttuu
EU ohjaa kuntien ilmastopolitiikkaa, myös valtio tarvittaisiin kumppaniksi
Puoliväliriihi toi kunnille lisäleikkauksia

Onneksi on kunnat!
Jokainen meistä käyttää joka päivä kuntapalveluja, vaikka ei ehkä sitä tule edes ajatelleeksi.

Kuntapäättäjä live: demokratiaa ja johtamista
Webinaareissa käsitellään kuntien päätöksentekoa, johtamista, organisoitumista sekä demokratiaa ja luottamushenkilötoimintaa.