
Taloustilanteen yleinen heikentyminen heijastuu myös kuntakonsernien vuoden 2024 tulokseen

Kuntaliiton tuoreen analyysin mukaan kuntakonsernien vuoden 2024 tulos heikkeni edellisvuodesta. Kuntakonsernilla tarkoitetaan peruskunnista, kuntayhtymistä sekä konserniyhtiöistä koostuvaa taloudellista kokonaisuutta. Kuntakonserneihin kuuluu peruskuntien ja kuntayhtymien lisäksi noin 2 600 yhtiötä.
Kuntakonsernien tuloksen heikkeneminen johtui pääsääntöisesti peruskuntien heikentyneestä taloustilanteesta.
- Peruskuntien talousvaikeuksien ohella kuntayhtiöiden liikevaihto laski edellisvuodesta. Kuntayhtiöt kattoivat vajaa 3 % koko yrityskentän yhteenlasketusta liikevaihdosta, toteaa Kuntaliiton kehittämispäällikkö Mikko Mehtonen.
Konserniyhtiöiden tulos jäi hieman edellisvuosia vaisummaksi, vaikka konserniyhtiöt tekivät kokonaisuudessaan lievästi positiivisen tuloksen. Kuntien omistamista yhtiöistä positiivista tulosta tekivät lähinnä energiasektorin yritykset, kuten Helen, Vantaan Energia sekä Tampereen Energia. Kuntaomisteisten energiayhtiöiden tulos heikentyi edellisvuodesta sähkön markkinahinnan laskiessa.
Konserniyhtiöiden suuret investoinnit näkyvät lainakannan kasvuna
Positiivisesta tuloksesta huolimatta, rahavirralla mitattuna kuntakonsernit ovat olleet viime vuosina vahvasti alijäämäisiä. Alijäämää selittävät konserniyhtiöiden suuret investointimenot, jotka ovat lisänneet lainakantaa voimakkaasti 2000-luvulla.
Kuntakonsernien investoinnit kasvoivat yli 600 miljoonalla edellisvuodesta. Kasvusta jopa 500 miljoonaa kertyi konserniyhtiöiden investoineista. Yhteensä kuntakonsernien investoinnit nousivat vuonna 2024 jopa 8,6 miljardiin euroon. Investoinneista konserniyhtiöiden osuus on noin 44 %. Toimialoittain tarkasteltuna isoimmat investoinnit toteutettiin energia- sekä infrayhtiöissä.
-Kunnat ovat toteuttaneet konserniyhtiöiden kautta muun muassa rakennus- ja infrastruktuurihankkeita, joissa yhtiöt rakentavat itse tai toimivat yhteistyössä rakennuttajien kanssa, kuten Länsimetro Oy, Heka Oy ja Tampereen raitiotie Oy, tarkentaa Mehtonen.
Kuntakonsernien ulkoinen laina kasvoi vuoden 2024 tilinpäätöksessä 41 miljardiin euroon, josta konserniyhtiöiden osuus on yli puolet. Lainakannan lisäksi kuntakonserneilla on vuokravastuita arviolta noin 6 miljardin euron edestä.
Isoimmat konserniyhtiöt toimivat energia-, koulutus- ja tukipalveluiden toimialoilla
Kuntaomisteisten yhtiöiden liikevaihto oli vuonna 2024 ennakkoarvioiden mukaan vajaa 14 miljardia euroa, josta yli puolet muodostui energiayhtiöissä. Ainoastaan energiasektoriin kuuluvat yritykset tekivät merkittävää tulosta ja tukivat näin kuntakonsernien taloutta.
-Uusien kuntapäättäjien on kesäkuusta alkaen kiinnitettävä enemmän huomiota koko kuntakonsernin ohjaamiseen. Omistajaohjauksen keskiössä on konserniyhtiöiden tavoitteiden asettaminen, muistuttaa kuntatalousasioiden johtaja Sanna Lehtonen.
-Tilinpäätösten ja kriisikuntamittareiden seuranta ei pelkästään enää riitä – tarvitaan ennakointia ja suunnitelmallisuutta myös yhtiöiden velan, liikevaihdon ja tuloksen suhteen.
Henkilöstöä konserniyhtiöissä työskentelee noin 45 000–50 000 henkeä. Isoimpia työllistäjiä ovat tukipalveluyhtiöitä kuten Seure henkilöstöpalvelut Oy, Tempore henkilöstöpalvelut Oy ja Saimaan tukipalvelut. Myös yhtiöitetyt ammattikorkeakoulut ovat isoja työllistäjiä.
Eniten konserniyhtiöitä toimii kiinteistöalalla, jotka kattavat lukumäärällisesti yli puolet kaikista kuntaomisteisista yhtiöistä. Kiinteistöyhtiöt ovat pääosin pieniä muutaman talon yhtiöitä, mutta niihin lukeutuu myös suuria asunto- ja rakentamisyhtiöitä sekä sote-kiinteistöjä tai muita toimitiloja hallinnoivia yhtiöitä. Kiinteistöyhtiöt ovat liikevaihdoltaan energiasektorin jälkeen toisiksi suurin toimiala ja ne kattoivat noin kuudenneksen konserniyhtiöiden yhteenlasketusta liikevaihdosta.
Kuntaliiton analyysissa on tarkasteltu Valtiokonttorin ja Tilastokeskuksen konserni- ja yritystietoja vuosilta 2023 ja 2024. Analyysi on ensimmäinen kattava kuva kuntakonsernien taloudesta vuodelta 2024.
Kuntakonsernien tilinpäätös 2024, diasetti
Kuntakonsernien taloudelliset tunnusluvut 2024
Lisätiedot:
- Kehittämispäällikkö Mikko Mehtonen, puh. +358 50 592 8986, mikko.mehtonen@kuntaliitto.fi
- Kuntatalousasioiden johtaja Sanna Lehtonen, puh. +358 50 575 9090, sanna.lehtonen@kuntaliitto.fi
Kuntaliiton asiantuntijat, jotka voivat kertoa lisää

+358 9 771 2645, +358 50 592 8986
Responsibilities
- valtionosuusasiat
- TE -uudistuksen raha-asiat, osa TE -muutostukitoimistoa
- taloustilastot ja tilinpäätöstiedot
- kuntien kustannuslaskenta ja markkinaperusteinen hinnoittelu

+358 9 771 2079, +358 50 575 9090
Responsibilities
- kuntatalous ja -rahoitus
- julkinen talous, verorahoitus
- kunta-valtio -suhde
- sote- ja TE2024-uudistusten raha-asiat
Uutta Kuntaliitolta
28.5.2025
Blogiteksti
Kuntien erilaistuminen, eriytyminen ja eriyttäminen – Ongelma, ratkaisu vai osa arkea?
27.5.2025
Blogiteksti
Kunnat rahoittavat lähes 70 prosenttia lukiokoulutuksesta
27.5.2025
Blogiteksti
Kuntien digiviikko 2025 – muutos ja uudistuminen näkyy, kuuluu ja tuntuu?
27.5.2025
Taloustilanteen yleinen heikentyminen heijastuu myös kuntakonsernien vuoden 2024 tulokseen
27.5.2025
Blogiteksti
Päiväkodin johtajan kelpoisuusehto on korjattava – nyt tarvitaan päätöksiä, ei työryhmiä
22.5.2025
Vuoden ilmastokunta 2025 on Vaasa
22.5.2025
Blogiteksti