USO on poliittisen ja ammatillisen johdon yhteinen vertaisoppimisverkosto, kokemus- ja tutkimustiedon kokoaja sekä paikallisen kehittämistyön konsultoija.
USO on edelläkävijäverkosto, joka elää ajan hermolla ja pyrkii olemaan askeleen edellä.
USO-verkostoprojekti kaudella 2021 - 2022:
Kestävällä kuntajohtamisella kohti edelläkävijyyttä
Verkoston teemat kaudelle 2021-2022 ovat:
kestävä kuntajohtaminen
strateginen johtaminen
toimiva kaksoisjohtaminen
USO 2021-2022 kauden kärkiteema on kestävä kuntajohtaminen, jossa keskiössä on sosiaalisen, taloudellisen ja ekologisen kestävyyden tavoitteiden integroiminen osaksi kuntien strategisen johtamisen viitekehystä ja toimintaa.
Verkoston yhteinen toiminta
Kuusi vuorovaikutuksellista seminaaria, jotka rakentuvat verkoston teemojen varaan
kestävä kuntajohtaminen
strateginen johtaminen
toimiva kaksoisjohtaminen
Kaksi kuntien luottamushenkilöille suunnattua valmennus- ja vertaistukitilaisuutta:
uuden valtuustokauden alku, luottamushenkilön taidot ja toimintatavat sekä vaikuttava luottamushenkilötyöskentely
USO-kuntien yhteinen ennakointiprosessi keväällä 2021, jonka pohjalta tehdään tilannekuva-analyysi kuntien strategioiden päivitysten tukemiseksi
Muutoksen johtamista ja toimeenpanoa tukevat ajankohtaistieto ja –katsaukset
USO-kuntien toimijoiden ja kohderyhmien mukaisesti räätälöidyt vertaiskeskustelut ja kehittämistilaisuudet, joissa mukana asiantuntijasparraajat
Kuntakohtainen kehittäminen
Kunnan oman kehittämispajat
Osana USO-verkostoa kunta voi käyttää viisi kehittämistyöpajaa kunnan omaan kehittämistoimintaan.
Työpajat suunnitellaan kunnan tarpeiden mukaan sekä nivotaan osaksi kunnan omaa kehittämistyötä. Työpajat voivat olla yhteiskehittämiseen tähtääviä vuorovaikutteisia tilaisuuksia ja seminaareja sekä siihen liittyvää valmistelua tai muita kehittämistyöhön kytkeytyviä selvityksiä, arviointeja ja vertailuja.
Toimijoina pääasiassa kuntien poliittinen ja ammatillinen johto, mutta kehittämistyöpajoja voidaan järjestää myös toimialoille, kunnan esimiehille tai kuntalaisille ja sidosryhmille.
Kuntakohtainen kehittämisen tuki sisältää myös muun tuen ja sparrauksen, työpajojen käytön suunnittelun sekä niihin liittyvän valmistelun ja raportoinnin.
Lisäksi voidaan tarvittaessa järjestää organisaation omiin kehittämistarpeisiin räätälöityä muuta konsultointitukea.
Tilanneanalyysi: mistä olemme tulossa ja minne menossa?
Verkostoon osallistuvista kunnista koostetaan tilanneanalyysi, jossa hyödynnetään tilastoaineistoja sekä muita aineistoja liittyen kunnan elinvoimaan, väestökehitykseen, hyvinvointiin, kuntatalouteen, johtamiseen ja osallisuuteen sekä kestävään kehitykseen.
Analyysissa kuvataan kunnan asemaa ja kehitystä suhteessa muihin samankaltaisiin kuntiin. Verkostokuntaa verrataan sekä verkostokuntiin että muihin verkostokunnan kaltaisiin kaupunkeihin ja kuntiin.
Kuntakohtainen lähtötilanneanalyysi annetaan kuntien käyttöön ja hyödynnettäväksi kunnan omaan kehittämisen ja yhteisen tilannekuvan hahmottamiseen.
Katso laajempi kuvaus ja mm. osallistumismaksut USO:n 2021-2022 -kaudelle TÄSTÄ.
#Kuntamatkalla - Matkaopas kuntien muutokseen on Kuntaliiton kokoelma tietoa, tukea ja työkaluja kuntien tulevaisuustyöhön. Matkaopas on tehty yhteistyössä matkakohteiden kanssa. Opas tuo esille sitä kaikkea ajankohtaista muutoksen ja tulevaisuuden tietoa, mitä on löydetty Kuntaliiton verkostoissa