Menot ja tulot

 

Tältä sivulta löytyy tietoa kuntien ja kuntayhtymien ulkoisista kuluista ja tuotoista, ostoista, palvelutuotannon kustannuksista sekä maksu- ja myyntituotoista.

 

Aikasarjapalvelu: Kuntien palvelukohtaiset käyttö- ja nettokäyttökulut sekä kuntavertailut vuodesta 2000 alkaen (PBI)

 

Kuntien kustannusrakenne

​Tutustu kotikuntasi kuntapalveluiden kustannuksiin ja vertaile toisiin kuntiin visuaalisella työkalullamme täällä.

Tietoa kuntien ja kuntayhtymien ulkoisista kuluista ja tuotoista

Kalvosarja (PBI) kuntien ja kuntayhtymien menoista ja tuloista 2022 sekä aikasarjoja 2000–2022. Tutustu täällä.

Kuntien ja kuntayhtymien ostot

Maksu- ja myyntituotot

Myyntituotot ovat tuloja tavaroiden ja palvelujen myynnistä, jotka on tarkoitettu myytäväksi pääsääntöisesti tuotantokustannukset peittävään hintaan. Kunnan liiketoiminnan suoritteista perimät korvaukset merkitään myyntituottoihin riippumatta siitä, kattavatko ne tuotantokustannukset.

Maksutuotot ovat asiakasmaksuja ja muita maksuja tavaroista ja palveluista, joiden hinnoittelun tarkoituksena ei ole kattaa tuotantokustannuksia kokonaisuudessaan tai joiden hinnat määritellään asiakkaan maksukyvyn mukaan. Usein maksujen perusteista säädetään laissa tai asetuksessa. Kuntien ja kuntayhtymien menoista vajaa viidennes katetaan maksuilla ja myyntituloilla.

Lue lisää:

Kuntien palvelutuotannon kustannuksia

Tiedostot sisältävät kuntien tehtäväkohtaisia nettokäyttökustannuksia kunnittain, maakunnittain, seutukunnittain sekä kuntakoon mukaan. Ahvenanmaan kunnat eivät sisälly tiedostoon. Nettokustannukset sisältävät myös kuntien liikelaitokset.

Löydä lisää sisältöä samoista teemoista
Kuvituskuva.

EU-vaalit ovat kuntavaalit

Kunnissa toimeenpannaan aivan merkittävä osa EU-politiikkaa ja EU-lainsäädäntöä. EU-politiikan vaikuttavuus onkin paljolti kiinni kuntien toimista. 

EU-vaaleissa määritellään EU:n suunta seuraavaksi viideksi vuodeksi. Samalla määrittelemme kuntien suuntaa - EU-vaalit ovat kuntavaalit.

Tutustu EU-vaalikauden tavoitteisiimme